Misno slavlje povodom blagdana zaštitinika dubrovačke Županije

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Na blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića, ujedno i Dan Dubrovačko-neretvanske županije u kapucinskom svetištu Gospe od Milosrđa održano je svečano misno slavlje koje je predvodio provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević.

„Kad je sveti Leopold umro 1942. u Padovi skupilo se tada silno mnoštvo vjernika, njih oko 150 tisuća i čulo se ‘umro je svetac’. Već tada se u narodu dogodila kanonizacija. Običaj je da se kada fratar umre slavi misa u crkvi gdje je bio, ali su vjernici od poglavara samostana zatražili da se sprovod organizira u većoj crkvi. Poglavar im je rekao ‘on je običan fratar, može za njega biti sprovodna misa kao i za druge fratre’, ali oni su mu rekli ‘vi ste običan fratar, a on je svetac’. Kad je boravio prošle godine u rujnu u Dubrovniku okupile su se tisuće ljudi. Rijeke ljudi slijevale su se oko neraspadnutog tijela sv. Leopolda bio je to izuzetan događaj”, rekao je u svojoj propovijedi fra Šarčević.

U sklopu programa obilježavanja Dana Županije još u četvrtak je prikazan film Boža Vodopije u produkciji HRT-a ”Sveti Leopold Bogdan Mandić u Dubrovniku“.

Izvor: Dubrovnik.net

Napišite komentar

NAJAVE

Nedavno objavljeno

Pratite nas

Najnoviji video