Naš sveti Leopold Bogdan Mandić proglašen zaštitnikom oboljelih od tumora

Home / Vijesti / Naš sveti Leopold Bogdan Mandić proglašen zaštitnikom oboljelih od tumora
Naš sveti Leopold Bogdan Mandić proglašen zaštitnikom oboljelih od tumora

Hrvat i kapucin Leopold Bogdan Mandić proglašen je katoličkim nebeskim zaštitnikom oboljelih od karcinoma. Tu je odluku ovih dana rimska Kongregacija za bogoštovlje i sakramente obznanila Padovanskoj biskupiji, jer je upravo u tom gradu sv. Leopold ponajviše karizmatski djelovao i završio svoje zemaljski život. Tamo se i nalazi njegovo neraspadnuto tijelo koje, poput magneta, sa svih strana privlači brojne ljude i vjernike svih uzrasta, obrazovanja i zanimanja.

Odluka je objavljena uoči Svjetskog dana oboljelih, koji se obilježava 11 veljače. Zašto je baš sv. Leopold Mandić odabran za zaštitnika oboljelih od karcinoma? Zato jer je i sam bolovao od raka jednjaka, od kojega je na koncu i umro 1942. godine u Padovi. Prijedlog Kongregaciji uputio je 2016. g. padovanski biskup Claudio Cipolla, na inicijativu braće franjevaca kapucina, kojima je pripadao i sv. Leopold, te skupine padovanskih liječnika, ne samo onkologa.

Leopold Bogdan Mandić rođen je 1866. u Herceg Novom kao Bogdan Ivan (obitelj mu je bila porijeklom iz Zakučca). U djetinjstvu se zavjetovao da će biti misionar siromašnih i nesretnih. Osnovno školovanje završio je u rodnom gradu, sjemenište kod kapucina u Udinama (Italija), a u mjestu Bassano del Grappa ušao je u Red manje braće kapucina. Za svećenika je zaređen 1890. Zabilježeno je da je kao mladomisnik svojim redovničkim poglavarima izjavio želju da se vrati u domovinu i radi na sjedinjenju Katoličke crkve i pravoslavnih crkava. I kasnije je naglašavao ekumensko poslanje. Blag i učen, bio je samostanski poglavar u Zadru, nakratko u Rijeci, pa u Kopru, a ostatak života proveo je u Padovi, gdje je bio odgojitelj studenata filozofije i profesor patrologije. U obližnjoj Veneziji je jednom tjedno poučavao kapucine hrvatskome. Od 1906. do smrti (uza stanku za prvoga svjetskog rata kada su ga Talijani konfinirali kao Slavena) svoj je pomiriteljski apostolat provodio u ispovjedaonici, na glasu svetosti kao tješitelj, pa su poslije njegove smrti milosti i ozdravljenja višeput pripisivane njegovu zagovoru.

Beatificirao ga je papa Pavao VI., a kanonizirao papa Ivan Pavao II. Za pontifikata pape Franje njegovo tijelo je iz Padove dopremljeno u Rim, zajedno s tijelom drugog velikog kapucina sv. Padra Pija, kako bi bili izloženi štovanju vjernika u Vatikanskoj bazilici sv. Petra u povodu ”Svete godine milosrđa” (2016.), jer su se obojica odlikovali kao veliki ispovjednici i apostoli Božjega milosrđa i oproštenja u sakramentu sv. Ispovijedi.

Video: RTL

Skip to content