ODRŽAN XX. PROVINCIJALNI KAPITUL

ODRŽAN XX. PROVINCIJALNI KAPITUL

Od 21. do 25. kolovoza 2023. godine održan je XX. po redu redoviti provincijalni kapitul Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića kod braće franjevaca (OFM) u njihovoj kući molitve „Tabor“ u ulici Milana Langa 18, u Samoboru. Domaćin nam je bio fra Ivan Matić, voditelj kuće molitve „Tabor“ koji je na početku kapitula sve kapitularce pozdravio i zaželio im dobrodošlicu. Kapitul je počeo s radom u ponedjeljak 21. kolovoza popodne u 16:00 sati. Predsjednik kapitula je bio fra Piotr Stasinski, generalni savjetnik, član varšavske provincije. Na kapitulu je bilo sveukupno 26 svečano zavjetovane braće iz provincije, a kao gost kapitula je bio fra Yimmi Sanchez iz Perua.

Radni dio kapitula započeo je odmah idućeg dana, tj. 22. kolovoza kad je aktualni provincijal pročitao Izvještaj o životu i radu provincijske zajednice za razdoblje od prosinca 2020. do ljeta 2023. godine. Nakon Izvještaja uslijedila je rasprava koja se prije svega odnosila na naš život u zajednicama u kojima djelujemo kao i na naše međusobne odnose, na našu duhovnost a kao najvažnija tema bila je rasprava o našoj formaciji i to prije svega početnoj, odnosno o stanju i problemima naših odgajanika u postulaturi, novicijatu i postnovicijatu u Italiji. Nakon rasprave slijedilo je čitanje Ekonomskog izvještaja Provincije (2020. – 2023.)- koji je pripremio fra Josip Ćibarić, provincijski vice-ekonom. Navečer istog dana slijedilo je tzv. probno glasanje, a slijedeći dan tj. treći dan rada kapitula 23. kolovoza u srijedu ujutro došlo je do izbora nove uprave provincije.

Početak izbora pozdravio je generalni definitor fra Piotra Stasinskog. Slijedila je prozivka u kojem je ustanovljeno da je prisutno 26 od 32 braće. Apsolutna većina je 14. Za skrutatore su izabrani fra Tadej, fra Mišo i fra Zlatko. Uslijedio je izbor provincijala. Za provincijala je izabran u prvom krugu glasovanja fra Anto Barišić koji je izbor prihvatio i braći na povjerenju zahvalio. Nakon toga uslijedili su izbori provincijalnih savjetnika kao i izbor provincijalnog vikara. Za provincijalne savjetnike su izabrani: fra Eugen Pavlek, fra Goran Rukavina, fra Josip Ćibarić, fra Žarko Lučić. Za provincijskog vikara izabran je fra Eugen Pavlek.

Nakon izbora nove provincijalne uprave kapitul je nastavio s radom o temi: Odgojno- obrazovni plan i program u provinciji koju je pripremio fra Jure Šarčević na temelju dokumenta Ratio formationis generalis za potrebe Ratio formationis provincialis. Zatim je uslijedila rasprava o problemima vezanim uz formaciju braća, kako u Hrvatskoj tako i u Italiji gdje se počinje polazna formacija. Rasprava se protegla i na drugi dan, tj. u četvrtak. Nakon toga pojedina su braća iznosila teme koje su dotična braća prije kapitula predložila, a kapitul ih usvojio.

 

Zadnji dan kapitula, 25. kolovoza 2023., razgovaralo se, među ostalim, o mogućoj realizaciji hospicija u našem bivšem konviktu u Varaždinu. Kapitul je završio s radom u petak u podne svečanom sv. misom koja je započela u 11:30 a koju je predvodio novi provincijal fra Anto. Na sv. misi je propovijedao novi provincijski vikar fra Eugen Pavlek. Nakon svete mise uslijedio je Te Deum – zahvala Bogu za primljene milosti i bratsko zajedništvo.

Skip to content