Održani tradicionalni „DANI PROVINCIJE“ i duhovne vježbe za braću kapucine u Hrvatskoj

Home / Vijesti / Održani tradicionalni „DANI PROVINCIJE“ i duhovne vježbe za braću kapucine u Hrvatskoj
Održani tradicionalni „DANI PROVINCIJE“ i duhovne vježbe za braću kapucine u Hrvatskoj

Godišnje duhovne vježbe za svu braću kapucine Hrvatske kapucinske provincije održane su u kapucinskom samostanu sv. Josipa u Karlobagu od 23. do 27. srpnja. Voditelj duhovnih vježbi bio je dr. Franjo Podgorelec, karmeličanin, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.  

U bratskom ozračju u razmatranjima, molitvi i slavljenju euharistije u duhovnim vježbama sudjelovala su braća kapucini iz Varaždina, Zagreba, Rijeke, Karlobaga i Dubrovnika.

Temelj duhovnih vježbi bio je Isusov „Govor na gori“ tj. govor o „Blaženstvima“ kako nam ih je u svojem evanđelju zapisao sv. Matej. „Blaženstva“ kao sintezu i usmjerenje čitavog kasnijeg Isusova djelovanja braći kapucinima je dr. Franjo razlagao kao sintezu i imperativ čitavog životnog djelovanja svih onih koji Krista žele živo slijediti, osobito braće redovnika, po kojem treba biti vidljiv preobrat ljestvice vrijednosti: skupine ljudi koje su obično na marginama društva – siromasi, žalosni, krotki, gladni i žedni, tražitelji pravednosti i mira, koje često puta smatramo nesretnima – ovdje postaju sretnima, jer „uzak je put u život i malo je onih koji ga nalaze“. Kada ova stanja ljudskog života gledamo Kristovim očima i kada ih živimo iz ljubavi prema Bogu i braći ljudima, život i svijet neminovno postaju drugačiji, jer u Kristu je sve promijenjeno, a oni koji Krista slijede upravo kroz razumijevanje govora o Blaženstvima, lako ispunjaju Kristovu zadaću da po njima ta promjena svijeta bude konačno ispunjena i dovršena.

Samim duhovnim vježbama u Karlobagu 21. i 22. srpnja prethodili su već tradicionalni „Dani provincije“ na kojima su se braća kapucini okupili u zajedničkom druženju i obilježavanju 20.-te obljetnice smrti dr. fra Tomislava Šagi-Bunića, čije je najvažnije odrednice života i djelovanja kroz dva razmatranja približio dr. fra Anto Barišić, profesor na KBF-u u Zagrebu, te najavio i skoro održavanje simpozija o doprinosu i značenju života i djelovanja dr. Tomislava Šagi-Bunića pokoncilskoj Crkvi u Hrvatskoj.

Fra Miljenko Vrabec

Skip to content