Održani tradicionalni „DANI PROVINCIJE“ i duhovne vježbe za braću kapucine u Hrvatskoj

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Godišnje duhovne vježbe za svu braću kapucine Hrvatske kapucinske provincije održane su u kapucinskom samostanu sv. Josipa u Karlobagu od 23. do 27. srpnja. Voditelj duhovnih vježbi bio je dr. Franjo Podgorelec, karmeličanin, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.  

U bratskom ozračju u razmatranjima, molitvi i slavljenju euharistije u duhovnim vježbama sudjelovala su braća kapucini iz Varaždina, Zagreba, Rijeke, Karlobaga i Dubrovnika.

Temelj duhovnih vježbi bio je Isusov „Govor na gori“ tj. govor o „Blaženstvima“ kako nam ih je u svojem evanđelju zapisao sv. Matej. „Blaženstva“ kao sintezu i usmjerenje čitavog kasnijeg Isusova djelovanja braći kapucinima je dr. Franjo razlagao kao sintezu i imperativ čitavog životnog djelovanja svih onih koji Krista žele živo slijediti, osobito braće redovnika, po kojem treba biti vidljiv preobrat ljestvice vrijednosti: skupine ljudi koje su obično na marginama društva – siromasi, žalosni, krotki, gladni i žedni, tražitelji pravednosti i mira, koje često puta smatramo nesretnima – ovdje postaju sretnima, jer „uzak je put u život i malo je onih koji ga nalaze“. Kada ova stanja ljudskog života gledamo Kristovim očima i kada ih živimo iz ljubavi prema Bogu i braći ljudima, život i svijet neminovno postaju drugačiji, jer u Kristu je sve promijenjeno, a oni koji Krista slijede upravo kroz razumijevanje govora o Blaženstvima, lako ispunjaju Kristovu zadaću da po njima ta promjena svijeta bude konačno ispunjena i dovršena.

Samim duhovnim vježbama u Karlobagu 21. i 22. srpnja prethodili su već tradicionalni „Dani provincije“ na kojima su se braća kapucini okupili u zajedničkom druženju i obilježavanju 20.-te obljetnice smrti dr. fra Tomislava Šagi-Bunića, čije je najvažnije odrednice života i djelovanja kroz dva razmatranja približio dr. fra Anto Barišić, profesor na KBF-u u Zagrebu, te najavio i skoro održavanje simpozija o doprinosu i značenju života i djelovanja dr. Tomislava Šagi-Bunića pokoncilskoj Crkvi u Hrvatskoj.

Fra Miljenko Vrabec

Napišite komentar