Papa imenovao franjevca kapucina nadbiskupom metropolitom Santiaga

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Papa Franjo imenovao je nadbiskupom metropolitom Santiaga de Chilea mons. Celestina Aós Bracu, OFM Cap., koji je dosad vršio službu apostolskog upravitelja “sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis” iste nadbiskupije, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice 27. prosinca.

Mons. Celestino Aós Braco, OFM Cap., rođen je u Artaizu, nadbiskupija Pamplona (Španjolska), 6. travnja 1945. Studij filozofije završio je u Zaragozi a teologije u Pamploni. Diplomirao je psihologiju na Sveučilištu u Barceloni (Španjolska).

Privremene redovničke zavjete u Redu Manje braće kapucina položio je 15. kolovoza 1964. u Sangüesi, a vječne 16. rujna 1967. u Pamploni. Zaređen je za svećenika u Pamploni 30. ožujka 1968. godine.

Kao svećenik je nakon toga obnašao sljedeće službe: u Španjolskoj je bio profesor u Lecarozu – Navarri, vikar u Tudeli, profesor u Pamploni i vikar u Zaragozi. Poslan 1983. u Čile, bio je župni vikar župe Longavi, poglavar zajednice u Los Ángelesu, župnik župe Svetog Mihaela u Viña del Maru, poglavar zajednice u Recreu, biskupski vikar za posvećeni život biskupije Valparaiso, a od 2008. godine župni vikar župe Svetog Franje Asiškog u Los Ángelesu, biskupija Santa María de Los Ángeles.

Mons. Aós Braco bio je usto i ekonom Čileanske kapucinske provincije, promicatelj pravde pri crkvenom sudu u Valparaisou, sudac pri crkvenom sudu nadbiskupije Concepción i blagajnik Čileanskog kanonističkog društva.

Za biskupa dijeceze Copiapó imenovan je 25. srpnja 2014. Za biskupa je zaređen 18. listopada iste godine. Dana 23. ožujka 2019. godine imenovan je apostolskim upraviteljem “sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis” (u vrijeme prazne stolice i dok Sveta Stolica drukčije ne providi) nadbiskupije Santiago de Chile.