Papinski propovjednik i budući kardinal uputio savjet svećenicima: Ovako nastaju proročke homilije

Home / Vijesti / Papinski propovjednik i budući kardinal uputio savjet svećenicima: Ovako nastaju proročke homilije
Papinski propovjednik i budući kardinal uputio savjet svećenicima: Ovako nastaju proročke homilije

“Bog ima svoju riječ za svaku priliku, i ne propušta je otkriti svojem sluzi koji ga ponizno i ustrajno moli za nju”, kaže propovjednik Papinskog doma fra Raniero Cantalamessa. 

Među 13 novoimenovanih kardinala čija je imena papa Franjo objavio 25. listopada, nalazi se i franjevac kapucin fra Raniero Cantalamessa koji već više od 40 godina služi kao propovjednik Papinskog doma.

Fra Raniera je godine 1980. na dužnost imenovao papa Ivan Pavao II., a Benedikt XVI. i papa Franjo zadržali su ovog talijanskog kapucina kao osobu koja piše njihove homilije.

Tom prilikom Catholic News Agency u svojem je intervjuu pitala Cantalamessu koji bi savjet dao svećenicima i redovnicima za sastavljanje dobrih propovijedi.

„Postoji savjet koji često dajem onima koji trebaju naviještati Božju Riječ, iako i sam ne postupam uvijek prema njemu“, rekao je propovjednik Papinskog doma.

„Kažem im da postoje dva načina za pripremu homilije ili bilo kakvog obraćanja. Možete sjesti, izabrati temu na temelju vlastitog iskustva i znanja; zatim, nakon što je tekst pripremljen, pasti na koljena i moliti Boga da u vaše riječi ulije svoju milost. To je dobra stvar, ali nije proročki pristup. Kako biste pristupili proročki, morate učiniti obrnuto: prvo, pasti na koljena i moliti Boga da vam kaže riječ za koju želi da dotakne njegov narod. Zapravo, Bog ima svoju riječ za svaku priliku, i ne propušta je otkriti svojem sluzi koji ga ponizno i ustrajno moli za nju.

Capuchin Father Raniero Cantalamessa 2014. (CNS photo/Paul Haring)

Na početku će to biti samo mali pokret srca, svjetlost koja pokreće um, riječ iz Pisma koja privlači pažnju i baca svjetlo na proživljenu situaciju ili događaj koji se odvija u društvu. Čini se poput malenog sjemena, ali sadrži ono što ljudi trebaju čuti u tom trenutku; ponekad sadrži grmljavinu koja potresa čak i cedrove libanonske.

Nakon toga, propovjednik može sjesti za stol, otvoriti svoje knjige, pregledati bilješke, sabrati i organizirati svoje misli, konzultirati Crkvene oce, učitelje, ponekad i pjesnike; ali sada nije Riječ Božja u službi njegove kulture, nego je njegova kultura u službi Riječi Božje. Samo se na taj način Riječ Božja obznanjuje u svojoj unutarnjoj snazi i postaje onaj “dvosjekli mač”, o kojem Pismo govori (Heb 4,12).“

Dodajmo kako je fra Raniero uoči proglašenja kardinalom koje će se dogoditi 28. studenog o. g. Papu Franju zamolio da učini jedan presedan. Naime, običaj je da svećenici koji nisu biskupi prime biskupsko ređenje prije uvrštenja u kardinalski zbor. Papinski propovjednik je zamolio Svetog Oca da za njega učini iznimku, navevši za to dva razloga.

„Episkopat, kao što i ime implicira, označava službu osobe koja je zadužena za nadgledanje i skrb za dio Kristovog stada. U mom slučaju ne postoji pastoralna odgovornost, pa bi titula biskupa bila titula bez pripadajuće službe koju implicira. Kao drugo, želim ostati brat kapucin, u habitu svoga Reda i svemu ostalome, a biskupsko ređenje bi me pravno smjestilo izvan reda“, objasnio je budući kardinal fra Raniero.

http://www.cantalamessa.org

Skip to content