Početak godine postulature

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Bogu hvala, nova generacija naših kandidata, odn. postulanata dana 24. listopada 2018. u našem samostanu Presvetog Trojstva u Varaždinu službeno je i svečano započela vrijeme uvođenja u samostanski i redovnički život po primjeru i nadahnuću Evanđelja i sv. Franje Asiškog u našem Kapucinskom redu.

Riječi dobrodošlice i obred primanja novih kandidata vodio je provincijal fra Jure Šarčević uz sudjelovanje mjesne samostanske zajednice kao i braće iz drugih naših zajednica: fra Dejan Lecić iz samostana sv. Mihaela (Zagreb), fra Juro Šimić i fra Josip Stanković i samostana sv. Leopolda (Zagreb) te fra Tomo Ivanko iz Dubrovnika.

Postulaturu su započeli:

Luka Tomašković (Zagreb)

Luka Šebečić (Zagreb)

Antun Matić (Zagreb)

Ivan Čičak (Zagreb)

Ivica Sučić (Split)

Bernard Moschella (Rijeka)

 

Dana 8. listopada 2018. dvojica naših kandidata – Ivan Suša iz Zagreba (Zaprešić) i Luka Janković iz Osijeka – službeno su započela drugu godinu postulature kao vrijeme intenzivnije priprave za ulazak u novicijat 2019. godine. Obred primanja u kući postulature (Londinara, Italija) vodio je provincijal iz Venecije fra Roberto Tadiello.

Naše nove kandidate – u Varaždinu i Lendinari (Italija) – na njihovom put raspoznavanja zvanja, sazrijevanja u vjeri i hodu prema novicijatu u svećeničkom i redovničkom pozivu preporučujemo u Vaše molitve!

 

Temeljne misli o tome što je POSTULATURA:

Pod pojmom POSTULAT(URA) obično se podrazumijeva vrijeme priprave i provjere prije službenog ulaska u novicijat (stupanjem u novicijat te polaganjem prvih zavjeta postaje se članom redovničke zajednice).

Za razliku od novicijata za koji je propisano vrijeme trajanja (godina dana), vrijeme postulature nije službeno propisano, ali ipak možemo reći da redovito traje od šest mjeseci do godinu dana. No, prema potrebi i sudu odgojitelja i redovničkih poglavara može trajati i do dvije godine, ali ne duže od tog razdoblja!

Postulatura je prije svega jedna formativna redovnička ustanova u koju dolaze mladići koji su osjetili Božji zov i poticaj da nasljeduju Krista – kao svećenici i/ili redovnici – po uzoru na sv. Franju Asiškog.

Slobodno možemo reći da ”postulatura” započinje već onda kada je kandidat osjetio da ga Gospodin zove da izbliza slijedi-nasljeduje stope ‘siromašnog i poniznog Krista‘ (sv. Franjo Asiški). Za vrijeme ove odgojne faze kandidat, u uskoj vezi sa samostanskim bratstvom, upoznaje redovnički način redovnički života i rada, a bratstvo pak, sa svoje strane, upoznaje kandidata, da može otkriti i dati pravi odgovor na njegovu molbu za konačan prijem u Red i novicijat.
Za postulaturu možemo, također, reći da je to vrijeme u kojem kandidat nastoji intenzivnije upoznati i obdržavati Kristovo evanđelje; otkriti svoje početno zvanje; provjeriti motivaciju vlastitog duhovnog zvanja; upoznati i otkriti naš franjevačko-kapucinski način život; steći prvo iskustvo samostanskog načina života i rada.

Postulatura je i vrijeme približavanja franjevačkim izvorima naše duhovnosti kao i našega života. Franjin lik, čitanjem spisa i života, uzor je, bogat privlačnošću i primjer koji ni dan danas ne prestaje oduševljavati i privlačiti iznova nove duhovne sinove. Uz njegov lik kandidati se trebaju uvesti i upoznati s našom bogatom duhovnom poviješću i duhovnošću, te s onom našom braćom, koja su dala svjedočanstvo kako se u pojedinim povijesnim okolnostima franjevačka karizma nastojala utjeloviti u Crkvi, vjerno, temeljito, dosljedno i originalno.

Obrazovna aktivnost glede postulature usmjerena je nadasve usavršavanju kateheze vjere; načinima molitve, posebno s uvođenjem u liturgiju koja je središte i vrhunac svega kršćanskog i redovničkog poslanja; poučavanjem u franjevaštvu; prva iskustva uvođenja u apostolsko-pastoralni rad. S početkom postulature postulant je pripušten u zajednicu kao njezin član, te time sudjeluje u bratskom životu zajednice.

* Mladići koji osjećaju duhovni poziv (svećenički i/ili redovnički) za sva moguća pitanja, dileme i pojašnjenja slobodni su kontaktirati:

Fra Juro ŠIMIĆ OFMCap

promicatelj duhovnih zvanja

E-mail: duhovno.zvanje@gmail.com