Postulatura 2022./2023.

Home / Vijesti / Postulatura 2022./2023.
Postulatura 2022./2023.

Lendinara (ITALIJA)

Ove godine formaciju u Italiji započela su  šestorica kandidata. David Brkić (20), Dominik Vuković (21), Antonio Brebrić (23), Marjan Penić (25), Danijel Cvetko (29) i Nikica Bošnjak (31) došli su u pratnji fra Daria Tolića 14.9.2022. u Lendinaru gdje su službeno započeli svoju formaciju 17.10.2022.

Naš je svakodnevni život ovdje vrlo dinamičan, ispunjen, radostan, ali ponekad i težak. Jutro započinjemo molitvom službe čitanja u 6:30, nakon koje slijedi Jutarnja molitva časoslova i sveta Misa. Nakon doručka imamo slobodno vrijeme u sobi tijekom kojeg čitamo, odmaramo, učimo talijanski jezik, neki imaju zaduženja pranja suđa u kuhinji, neki izrađuju krunice, a neki razmatraju Božju Riječ. U 9:30 slijedi nam vrijeme predavanja koje nam drže naši fratri odgojitelji (formatori) s kojima živimo. S njima obrađujemo različite teme: posvećeni život, franjevaštvo i franjevački život, katekizam, povijest kapucinskog reda, duhovni život, liturgija, sveto Pismo i mnoge druge. Pokušavamo biti aktivni i sudjelovati te tako upijati gradivo koje nam koristi u upoznavanju našega reda ali nam pomaže i pri razlučivanju našega poziva. Nakon predavanja imamo službu u menzi za siromašne gdje dijelimo tople obroke za ručak svima koji su u potrebi, dok drugi imaju službu u kuhinji gdje kuharici pomažu u pripremanju ručka ili pomažu prati suđe. Prije ručka imamo molitvu Srednjeg časa. Zatim slijedi ručak koji je bitna točka dana u kojem se svi susrećemo i uz obrok razgovaramo i dublje se upoznajemo. Nakon ručka zajednički, fratri i postulanti, peru suđe, a ponekad i uz pjesmu, kako na talijanskom, tako i na hrvatskom jeziku. Nakon ručka je tišina u samostanu tijekom koje svatko ima svoje slobodne vrijeme koje može iskoristiti za molitvu, odmor, čitanje, studij, šetnju i sl. Neki uče svirati gitaru, a neki izrađivati krunice. Redovito se u 15:00 sati nalazimo u kapelici te molimo krunicu ili imamo klanjanje. Nakon molitve imamo različite rasporede. Nekada imamo sportsku rekreaciju pa zajedno odemo trčati ili igramo nogomet u dvorištu samostana. U drugim danima imati previđen fizički rad što uključuje rad u vrtu, uređivanje dvorišta, jedanput smo lakirali ogradu, drugi puta rezali grane kivija i sl. Uvijek se nešto može naći za raditi. Jednom tjedno popodne imamo slobodno za studij talijanskog kada nam dolazi profesorica talijanskog jezika koja nam pomaže usvojiti strani jezik. Poslije svih popodnevnih obaveza dvojica postulanata odlaze pripremati večeru. Zatim slijedi meditacija u 18:30 nakon koje slijedi molitva Večernje. Nakon molitve je večera tijekom koje dogovaramo planove, obaveze i poslove za idući dan. Poslije večere i zajedničkog pranja suđa, igramo se i družimo uz stolni nogomet, stolni tenis, slaganje puzzli, a jednom tjedno imamo i probe pjevanja. Na kraju cijelog dana završavamo dan zajedničkom molitvom Povečerja.

Svake druge subote imamo podjelu namirnica, hrane, povrća i potrepština za sve obitelji koje su u potrebi. To traje cijelo prijepodne i svi imamo lijepa iskustva jer vidimo da pomažemo onima koji su u potrebi u ovim teškim vremenima, osobito onima najmanjima kojima pokušavamo pružiti i topli osmijeh. Subotom također imamo i čišćenje samostana, a navečer sa odgojiteljem imamo lectio divina. Subotom navečer zajednički gledamo film. Jednom mjesečno imamo duhovnu obnovu koja traje od večere jednog dana do večere drugoga dana tijekom koje produbljujemo svoj odnos s Bogom, slušamo nagovore, razmatramo Božju Riječ, imamo klanjanje, a pred kraj dijelimo vlastite dojmove, dijelimo jedni s drugima ono što nas je dotaknulo u našim molitvama i razmatranjima. Nedjeljom imamo službe na svetim Misama – neki ministriraju, neki sviraju i pjevaju, a drugi skupljaju milostinju ili pomažu u kuhinji i menzi za siromašne. U nedjeljnim popodnevnim satima vrijeme provodimo u oratoriju za mlade gdje se sa djecom družimo, igramo i trudimo im se biti dobar primjer. Provodimo s njima vrijeme i pokušavamo im tako dati jedno mjesto gdje će svoje vrijeme provoditi na zdrav i kvalitetan način uz poneku pjesmu i poneki kesten. Svakog ponedjeljka imamo dan bratstva i zajedništva kada imamo zajedničku večernju svetu Misu zajedno sa Večernjom samo za nas fratre i postulante. Osobno sam doživio tu svetu Misu vrlo prisnom i intimnom jer se osjeti njegovanje bratstva i zajedništva kojeg danas tako fali među svima nama. Vrijeme u postulaturi je, kako vidite, ispunjeno i dinamično. Naravno, još ima mnogo toga što se može dodati poput naših zajedničkih odlazaka u druge župe i druga mjesta, odlazak kod časnih sestara na branje maslina, odlazak na franjevački festival u Bolognu, radne akcije rezanja grana kivija, prikupljanje hrane za siromašne i sl. Naravno, ako želite saznati još više o našem djelovanju i životu ovdje, uvijek nas možete posjetiti, bit će nam drago. A ako razmišljaš o duhovnom pozivu, možeš ostati i vidjeti kako ti se sviđa živjeti ovaj život. Mir i Dobro!

Antonio Brebrić

3.12.2022

Skip to content