Predstavljanje knjige o sv. Leopoldu u Zagrebu

Home / Vijesti / Predstavljanje knjige o sv. Leopoldu u Zagrebu
Predstavljanje knjige o sv. Leopoldu u Zagrebu

U izdanju Kršćanske sadašnjosti predstavljeno je novo izdanje pisama i spisa svetog Leopolda Bogdana Mandića pod nazivom „Iz dubine svoga siromašnog srca“. Na promociji 9. svibnja glavni urednik KS-a, Stjepan Brebrić, uvodnim je govorom najavio djelo te zahvalio hrvatskim kapucinima na dosadašnjoj bogatoj i plodonosnoj suradnji.

Nakon pozdrava i riječi dobrodošlice od strane gvardijana samostana sv. Leopolda B. Mandića fra Jure Šimića, knjigu je detaljnije predstavila pomoćnica urednika, Maja Petranović, naglasivši da je ovo izdanje promijenjeno, obogaćeno bilješkama i uvodnim komentarima te prošireno novopronađenim, dosad neobjavljenim spisima. „Vrijedan je to pothvat talijanskog izdavača i priređivača, a imati ovo izdanje Leopoldovih spisa na hrvatskom jeziku znači predati našim čitateljima blago skrivene riznice koje će nas mnogostruko obogatiti“, kazala je Petranović.

Prvi dio knjige sadržava Pisma svetog Leopolda, drugi dio (Spisi svetog Leopolda Mandića) njegove tekstove objavljene u Franjevačkoj reviji, zatim zavjete, molitve, odnosno teološka i moralna razmišljanja te prijepise. Knjigu dodatno obogaćuje i kronologija života oca Leopolda.

„Poznato nam je da sveti Leopold nije puno govorio, nije puno niti pisao, ali ovo što imamo ispred sebe dovoljno je da vidimo raskoš, bogatstvo i dubinu njegove duše, svetosti, odsjaja Božje ljubavi i milosrđa. Ovi spisi daju nam da opipamo poznatu i obogaćenu sliku njegova ljudskog lika, u njima možemo otkriti bogati i duboki nutarnji svijet oca Leopolda i štoviše možemo doživjeti njegovu blizinu“, dodala je Petranović u vrlo živopisnom govoru o knjizi, vjerodostojnom dojmu koji ostavlja na čitatelja jačajući njegovu vjeru i nadu, osobito tijekom čitanja pisama sv. Leopolda.

Pisma koja su prenesena u knjizi upućena su prema stotinjak primatelja predstavljenih abecednim redom prezimena, a popraćena su uvodnim komentarima i biografskim informacijama o pojedinim primateljima. Tako je dobiven cjelovit uvid u situaciju o kojoj piše te vremenski i društveni okvir.

„Epistolarij pokriva vrijeme od šezdeset godina, gotovo cijeli Leopoldov život izuzev djetinjstva koje je proveo u Herceg Novom. Pisao je osobama različitih društvenih slojeva, od poniznih domaćica, seljaka, radnika, do uglednika, političara, liječnika, sveučilišnih profesora, svećenika, časnih sestara. U pismima otac Leopold odgovara na pitanja, rješava sumnje, ohrabruje, potiče. Teme o kojima piše u pismima raznovrsne su situacije i problemi iz svakodnevnog života, teme životnih odluka i izbora, duhovni savjeti. Uvijek iznova iznenađuje koliko Sveti Leopold ima osjećaj za realnost ljudskih života i raznih životnih problema“, istaknula je gosp. Maja te dodala: „Često nailazimo na strelovita obećanja svetog Leopolda da će osoba biti uslišana, potiče je na ustrajnu molitvu i zatim je odlučnim, uskličnim rečenicama  uvjerava da će milost doći i pomoći čovjeku u nevolji, makar to podrazumijevalo i čudo. Potpuno je siguran i odvažan u obećanju. Naći ćemo tako vrlo kratka pisma s jasnim sadržajem poput: ‘Jamčim Vam za milost. Dajem vam svoj blagoslov. Ponavljam: jamčim Vam’“, citirala je Maja Petranović te posebno preporučila nekoliko konkretnih pisama iz knjige koja se uvijek obraćaju konkretnom čovjeku u njegovoj potrebi. Strast prema ekumenizmu i želja za jedinstvom s crkvama pravoslavnog istoka također je vidljiva u spisima ova Leopolda, kao i bogata teološka razmišljanja.

Predstavljanje je zaključila toplom preporukom i riječima: „Ovo izdanje postaje neizostavno za sve nas koji želimo produbiti poznavanje osobe, svetosti i karizme sv. Leopolda. Preko svojih tekstova sveti Leopold i nama govori, dolazi u našu blizinu, nudi nam svoje savjete i poticaje, traži naše prijateljstvo kako je tražio od mnogih naslovnika ovih pisama, pokazuje nam prostranost milosrdne ljubavi Božje. Ukratko: preporučujem svima ovu vrijednu knjigu na čijim stranicama možemo susresti iskrenog prijatelja, brata, duhovnika te doživjeti istinski dodir Božje ljubavi.“

Skip to content