Predstavljena knjiga o pok. dr. Zdenku Tomislavu Tenšeku OFMCap

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Knjiga “Dr. Tomislav Zdenko Tenšek“, posvećena životu istaknutog hrvatskog franjevca kapucina, sveučilišnog profesora i voditelja duhovnih vježbi, predstavljena je 6. lipnja u crkvi sv. Mihaela u Zagrebu, u samostanu u kojemu je fra Zdenko Tomislav živio i djelovao kroz dugi niz godina. O knjizi su govorili profesor na zagrebačkom KBF-u dr. Alojz Ćubelić i autor knjige fra Anto Barišić OFMCap.

Prof. Alojz spomenuo je da je ovo peta knjiga u nizu koji, u suradnji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kršćanske sadašnjosti, predstavlja zaslužne profesore toga Fakulteta. Naglasio je da se “Tomislav Zdenko Tenšek u svom vremenu i na svoj način bavio raznim pitanjima, čime je pokazao da da je koristio sposobnost razlaganja svaki put kad se potrudio iskovati mišljenje i argumentiranje. Osim toga, bio on toga svjestan ili ne, potaknuo je i pokazao da ta duhovna aktivnost nije rezervirano područje nekolicine povlaštenih ljudi. Naime, neke osobe poput fra Tomislava su čitav život posvetili upravo tome da dadnu svoj doprinos na toj ‘ljudskoj i intelektualnoj pozornici’, a da nisu nešto tražili zauzvrat ili patili zbog ‘neostvarene karijere’.”

Dr. Ćubelić spomenuo je i da je “iz nekog neobjašnjivog poleta, profesor Tomislav Zdenko Tenšek govorio, svjedočio, pisao, objašnjavao i, jednostavno rečeno, živio i djelovao. Osim toga, na zadivljujuć je način spojio meditaciju i djelatnost. Vršeći odgovorne službe gvardijana, provincijala, profesora i dekana na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, morao je prije ostvarivanja određenih ciljeva meditirati, odnosno misliti. Profesor Tenšek je, što pokazuje i ova knjiga, uspio uskladiti djelovanje i mišljenje”, zaključio je prof. Ćubelić.

Autor knjige fra Anto Barišić je, uz videoprezentaciju materijala iz knjige, detaljnije govorio o životu i djelu fra Tomislava, od njegovoga rođenja u Zadravcu kod Orehovice u Zagorju, preko redovničke i svećeničke formacije u Osijeku, Sloveniji i Zagrebu te znanstvenog rada u Rimu i Strasbourgu, sve do uključivanja u profesorski zbor na zagrebačkom KBF-u i prvog, preranom smrću prekinutog, mandata dekana istoga Fakulteta.

Predstavljanju su nazočili i provincijal hrvatskih kapucina fra Juro Šimić sa subraćom kapucinima te više profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.