Privremeni zavjeti – Tortona 2019.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

U marijanskom svetištu Madonna della Guardia u Tortoni, manjem gradu u Pijemontu, 7. rujna su četvorica novaka kapucina dali svoje prve redovničke zavjete. Sveto misno slavlje je predvodio naš brat i provincijal fra Jure Šarčević a koncelebrirali su provincijali sjeverne Italije, te ostala braća svećenici koji su prisustvovali ovom radosnom trenutku naših četvorice novozavjetovanika.

Naime, fra Manuel Murer i fra Davide Rosso su iz venetske provincije, fra Marco Speziale iz lombardijske, a fra Mišo Biskup je iz naše hrvatske provincije; te su nakon godine novicijata s radošću dočekali ovaj dan i trenutak svojih prvih zavjeta. Pred samo euharistijsko slavlje uz radost su naravno osjećali i uzbuđenost sa naznakama nervoze što je u ovakvim prigodama i više nego normalno i upravo savršeno ljudski. Uz njih su bile i njihove obitelji, od kojih su neki došli izdaleka kako bi podržali naše novake u ovom važnom koraku njihova života.

U propovjedi, fra Jure Šarčević je novozavjetovanicima dao vrlo lijepu i bitnu poruku za njihov, a tako i naš redovnički život, koja se sastoji od četiri dijela. Prvo je Krist, nasljedovati ga i ići za njim, jer ako je Krist na prvom mjestu i ostalo će doći na svoje mjesto. Drugo, živjeti siromaštvo, to jest ne posjedovati, na navezivati se na bogatstva, kako materijalna tako i društvena. Treće: uzajamno se ljubiti, i za kraj: živjeti bratstvo.

Euharistijsko slavlje je bilo svečano i dostojanstveno, čemu su pridonijeli i naši bogoslovi koji su ministrirali, ali i oni koji su svojim pjevanjem i sviranjem dodatno uljepšali slavlje, u našem fratarskom zboru iz Milana, kojemu su se priključili i mnogi fratri na licu mjesta i svojim glasom doprinijeli skladu i harmoniji, a ponajviše osjećaju bratske povezanosti.

Nakon misnog slavlja smo se zaputili u kapucinski samostan u Tortoni gdje smo uživali u zakusci, druženju, smijehu, veselju i pokojom suzom radosnicom. Pridružili su nam se i svi vjernici koji pohađaju tamošnju crkvu i samostan, te oni koji su na ovaj ili onaj način imali priliku upoznati našu četvoricu novopečenih fratara kapucina.

Mogu još samo zamoliti da ih podržimo zajedno našim molitvama, te da s radošću očekujemo njihov skori dolazak u Milano.

Mir i dobro! 

fra Mislav Šebečić