Proslava Male Gospe u svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

I ove godine brojni hodočasnici su 8. rujna pohodili Svetište Gospe od Milosrđa te na taj način svečano proslavili blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije, ili ‘Malu Gospu’. Mise u našem svetištu održavane su svakog sata tijekom prijepodneva počevši već od 4 sata ujutro. Svečanu večernju euharistiju predslavio je domaći biskup Mate Uzinić.

Hodočasnici su uz sudjelovanje na misama imali prigodu za ispovijed, osobnu molitvu u pobožnom obilasku oltara Gospe od Milosrđa u crkvi, paljenje blagoslovljenih svijeća ili plaćanje misnih intencija u znak zahvalnosti Bogu ili kao molbu za svoje potrebe. Također su imali mogućnost kupiti prigodne nabožne predmete kao uspomenu na hodočašće. Ove godine su braća kapucini, koji već preko stotinu godina brinu za marijansko svetište u Gospinom polju, pripremili i prigodne proizvode čijom kupnjom su vjernici mogli pomoći misionarsko djelovanje fra Ivice Vrbića u Boliviji.

U propovijedi biskup Uzinić je skrenuo pozornost kako Marija ne pripada nizu generacija izraelskog naroda koji se nabraja u pročitanom evanđeoskom ulomku, već je ona „nešto posebno, posve novo, što je prekinulo ili, bolje rečeno, ispunilo starozavjetni niz“. „Bog je u Mariji počeo ispisivati novu stranicu povijesti spasenja. Nije to više povijest izabranih, nego povijest otkupljenih u kojoj Bog svoje spasenje nudi svima”, kazao je biskup.

Marijin rođendan je prigoda za upozorenje o demografskom izumiranju

Govoreći dalje o Marijinom rođenju, biskup je dodao kako je ono početak tog novog svijeta: „U njezinom se rođenju može nazrijeti ona konačna pobjeda života nad smrću koja će se dogoditi u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću, a koju na svoj način simbolizira svako ljudsko rođenje kao i svaki drugi oblik života koji se rađa u boli i svojevrsnom umiranju.“

Slavlje Marijinog rođendana je možda prigoda za ponovno upozorenje na opasnosti izumiranja koja prijeti našem narodu jer nismo spremni na taj način ‘umirati’”, kazao je biskup.

„Nakon četrnaest stoljeća postojanja na ovim prostorima i teškim trenucima u kojima je smrt pokušavala napraviti prevagu nad životom, realna je opasnost da smrt odnese konačnu pobjedu nad životom našeg naroda. Bitna razlika između povijesnih opasnosti i današnje je u to što je u povijesti opasnost uglavnom prijetila izvana, a danas prijeti iznutra. U povijesti smo bili malobrojniji nego danas, ali smo imali životni potencijal. Danas smo ga izgubili, ne zbog ove ili one ideologije, iako zasigurno i one imaju utjecaj, nego zbog svoga ponašanja, stila života, svojih izbora“, kazao je dubrovački biskup.

Svoje misli potkrijepio je statistikom o kojoj izvješćuju mediji, a ona glasi da će u novu školsku godinu krenuti 24 razreda prvašića manje nego prošle godine. Dodao je tome i kako je prošle godine u prvi razred krenulo čak 60 razreda manje nego pretprošle. „Time se samo nastavlja trend demografskog izumiranja koji je davno započeo i koji, ne dogodi li se neka radikalna promjena i to vrlo skoro, ima samo jedan mogući ishod, a on je naše izumiranje“, rekao je biskup Uzinić. Govoreći o tom problemu prisjetio se rada pokojnog don Ante Bakovića, poznatog borca „za dijete više“.

Do promjene – obraćenjem

Biskup je ustvrdio kako se ova se promjena ne može dogoditi čak ni najboljim demografskim politikama koje predlažu naši vrsni demografi, a koje odgovorni političari ne žele slušati, te nastavio: „Ona se može dogoditi samo obraćenjem, a ono počinje od svakog od nas kao pojedinca. Tek nakon obraćenja pojedinaca moguće je obnoviti i institucije. U te pojedince kojima treba obraćenje uključujem i nas u crkvenim strukturama jer smo zasigurno svojim nedovoljnim pastoralnim radom i gubljenjem vremena na neke druge nevažnije teme, suodgovorni za ovakvo stanje. No u te pojedince spadaju i svi drugi, počinjući od muževa i žena, odnosno očeva i majki, koji su bili pozvani radosno i s ljubavlju živjeti svoje supružničke i roditeljske odgovornosti, djedova i baka koji su nam s odmakom trebali pokazati koje su to vrijednosti za koje se istinski vrijedilo truditi u životu, mladića i djevojaka koji svoj život ne bi trebali svesti samo na zabavu, nego bi se trebali odgovorno pripremati za život, za brak, za obitelj, pa sve do članova različitih znanstvenih, kulturnih, prosvjetnih i drugih institucija, koje na ovom planu ne čine ništa ili veoma malo da bi nas probudile i potaknule promjenu, medijskih djelatnika kojima je ova tematika tek usputna, a zanimljivije su im neke druge prodavanije i destruktivnije teme i, na kraju, članova političkih stranaka, kojima je zadaća brinuti se za opće dobro, a ne samo za privatne interese. I zato bi na sva politička pitanja, a osobito na to, trebali prestati gledati sebično i kratkoročno.“

Odgovaramo li na osobni poziv koji Bog ima sa svakim od nas?

Govoreći o problemu izumiranja, biskup Uzinić je istaknuo kako se tu ne radi toliko „o pitanju nacije i njezinih interesa, koja nama u Crkvi nije prvotna odgovornost, nego o pitanju odgovora ili ne odgovora na onaj osobni poziv koji Bog ima sa svakim od nas“. „Radi se tu o razlogu zašto postojimo”, nastavio je, „a on ne može biti sveden samo na to da nama bude dobro, nego treba voditi računa i o drugima“.

Svijet nije s nama počeo. Ne smije, našom krivnjom, s nama ni završiti. Mi bismo trebali dati svoj doprinos da svijet ostavimo bolji nego smo ga primili.”

„To uključuje i našu brigu za druge koji, iako nisu svedivi na nacionalnu i vjersku zajednicu, nužno ih uključuju. Upravo mi se zato čini prikladnim progovoriti o ovoj važnoj temi u prigodi blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije, koju zovemo i Mala Gospa, a mi u Dubrovniku i Gospa od Milosrđa“, kazao je biskup Uzinić. „I ne mogu, a da toj temi ne dodam temu odgovornosti za onaj plan koji Bog ima sa svakim od nas, onaj poziv koji svakom od nas upućuje da po tom pozivu oplemenimo svoj svijet i vrijeme. Božji plan za nas nije smrt, nego život u odgovornosti i služenju općem dobru. To je, u ovom ili onom zvanju i zanimanju, naše životno poslanje.”

Želimo li da naše škole budu ‘škole za život’ onda našu djecu prije svega to trebamo naučiti.”

„To je ono najizvrsnije znanje, ona prava mudrost. Naravno, mi kršćani vjerujemo da se sve ne završava na zemlji, da Bog ima s nama plan života i nakon smrti, u svojoj vječnosti za koju smo, kako nam poručuje sv. Pavao, u njegovom i Marijinom Sinu predodređeni, pozvani i opravdani.“

Najvažniji trenutak u Marijinu životu

Kao primjer odziva na Božji poziv, za koji smo predodređeni, pozvani i opravdani, biskup je naveo Isusa Krista te njegovu majku Mariju koja ga je u potpunosti nasljedovala. „Bog je s njom imao svoj plan i trebao mu je njezin pristanak. On ga traži od Marije. To je najvažniji trenutak u Marijinom životu“, naglasio je biskup Uzinić i nastavio: „On je odredio Marijino postojanje, dao smisao njezinom životu. I mi je ne slavimo zato što se rodila. Marija u tome nije jedinstvena. I mi smo se rodili. I toliki drugi.”

Slavimo je, jer ona je nesebičnim ‘da’ odgovorila Bogu na njegov poziv i poslanje. I slavimo je jer je to bio jedinstven poziv i poslanje u ljudskoj povijesti.“

Zatim je naveo ulomak iz posinodske apostolske pobudnice „Christus vivit“ koja je upućena ponajprije kršćanskoj mladeži, a onda i cijeloj Crkvi, u kojoj se papa Franjo divi tom trenutku Marijna života. „Uvijek nas impresionira snaga onoga ‘da’ mlade djevojke Marije, snaga onih riječi ‘neka mi bude’ što ih  je rekla anđelu. Njezine su riječi bile nešto sasvim drugo od pasivnog i rezigniranog prihvaćanja (…) nešto sasvim drugo od onog ‘da’ kad se kaže: ‘Ma dobro, pokušajmo vidjeti što će se dogoditi.’ Ona nije poznavala takve riječi nego je bila odlučna, znala je što je u igri i rekla je ‘da’ bez okolišanja.“

„To je bilo nešto više, nešto drugačije. To je bilo ‘da’ onoga koji želi staviti sve na kocku, bez ikakvog drugog jamstva osim sigurnosti i svijesti da je nositelj jednog obećanja. Marija je nesumnjivo imala teško poslanje, ali teškoće i izazovi koji su pred njom nisu bili razlog da kaže ‘ne’.“ „Naravno da će”,  piše papa Franjo o Marijinom „da“ Bogu, „naići na komplikacije, ali ne bi bile iste one komplikacije koje se javljaju kad nas kukavičluk paralizira zašto što nam sve nije unaprijed jasno i sigurno.”

Marija nije kupila policu osiguranja! Ona se usudila sve staviti na kocku i zato je jaka, zato je influencerica, Božja influencerica. Njezin ‘da’ i njezina želja da služi bili su jači od sumnji ili teškoća.“

Biskup Uzinić je na kraju potaknuo vjernike da slaveći Marijin rođendan njoj dopuste da bude doista influencerica, da utječe na njihov život i životne izbore: „Neka ona bude influencerica pozitivnog odgovora na Božji poziv i poslanje za nas. I da to ne bude onako, bez volje, onako da vidimo što će se dogoditi, kako taj odgovor daju mnogi naši krizmanici, pa ih zato i nema u crkvi nakon krizme, i mnogi muževi i žene pa ih se zato toliko rastavi, i mnogi očevi i majke, pa zato i ima toliko pobačaja i napuštene djece, priznajem, i mnogi svećenici, redovnici i redovnice, pa zato i o nama svako malo nešto saznajemo što nas kompromitira u našem poslanju, pretvara u lobiste krivih vrijednosti, a zbog čega nisu rijetki niti oni koji prekidaju sa službom pretvarajući promašaj u uspjeh, i mnogi drugi, kao političari, kad i ako svoju vjeru koriste za politički utjecaj, a ne zato da bi njom oplemenili svoje političko djelovanje.”

Bog sa svakim ima plan. On zasigurno ima i rezervne planove. I pruža uvijek nove prilike. Ali mu je važno da mi nemamo rezervne planove. Marija ih nije imala. Njezin ‘da’ Bogu bio je svim srcem i dušom. Bog je bio njezino sve. Neka Bog bude i nama sve.”

„Marija je dokaz da se to isplati, da se isplati Bogu odgovoriti pozitivno i s Njim riskirati. On one koji mu se odazovu i s Njim riskiraju ne ostavlja na cjedilu. On ‘na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su njegovom odlukom pozvani’. To je osjetila Marija koja je svojim odazivom postala obećanje novoga svijeta. Dao Bog da to, po njezinom zagovoru i nasljedujući njezin primjer, i mi možemo osjetiti. I tako postati ne kraj, što je sada nažalost realna opasnost, nego obećanje novoga svijeta.“

Na deset Gospinih dana u svetištu Gospe od Milosrđa zahvalio je Bogu i svim sudionicima upravitelj svetišta i gvardijan fra Stanko Dodig. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor svetišta pod vodstvom Jelene Lonačarić i uz pratnju s. Celestine Jerčić. Devetnicu prije samog blagdana Male Gospe predvodili su dvojica kapucinskih mladomisnika: fra Dejan Lecić iz Varaždina i fra Tomislav Trandler iz Splita.