Proslava sv. Nikole u Zagrebu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika Janjeva, svečano je proslavljen 6. prosinca pri našem samostanu i župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi. Crkvu su ispunili uglavnom vjernici porijeklom iz te najstarije hrvatske dijaspore, a svečano euharistijsko slavlje predvodio je hvarski biskup msgr. Petar Palić, u zajedništvu s našim provincijalom fra Jurom Šarčevićem i fratrima iz domaćeg samostana, ali i trojicom svećenika porijeklom iz Janjeva.

U homiliji je biskup Palić podsjetio da blagdan sv. Nikole iz godine u godinu okuplja vjernike, osobito one porijeklom iz Janjeva, koji ga od davnina štuju i časte kao svoga moćnog zaštitnika i zagovornika: “Štovanje sv. Nikole, čiji kip bdije iznad glavnog oltara janjevačke župne crkve, s uzdignutom rukom koja pogled usmjerava prema nebu, ali simbolizira i njegovu moćnu zaštitu i zagovor, u prošlosti je bilo pokazatelj vjere i identiteta Janjevaca, a danas je izričaj povezanosti s korijenima, na kojima se crpi snaga za postojanost u vjeri.”

Tumačeći misna čitanja, propovjednik je naglasio da u poslanici Rimljanima apostol Pavao podsjeća tamošnje vjernike da je Bog svakome “odmjerio mjeru vjere”, odnosno svakome dao dar koji treba upotrijebiti na korist zajednice. “Svaki onaj koji svoje darove ne stavlja u službu zajednice, koji se zatvara i gleda samo sebe i svoju korist, svoj interes, nije sposoban u potpunosti osjetiti radost i ljubav, koji su dar Uskrsloga Krista”, upozorio je mons. Palić i zaključio:

“Sveti Nikola, biskup čiji blagdan danas slavimo, svjedoči nam da je moguće živjeti u Isusovoj ljubavi i da se isplati staviti sve svoje sposobnosti u službu bližnjima. U brojnim predajama prikazana su mnoga dobročinstva sv. Nikole, kojima je nastojao služiti bližnjima u potrebi. Običaj darivanja na današnji dan proistekao je upravo iz dobrote ovoga sveca, čija je dobrota samo blijedi odraz one dobrote koju Bog pokazuje svima nama ljubeći nas, a osobito u muci, smrti i uskrsnuću svoga Sina Isusa Krista.”

U ime organizatora misnoga slavlja i obilježavanja blagdana sv. Nikole biskupa – Hrvatskoga društva Janjevo – biskupu dr. Paliću darovan je kameni kip prvoga janjevačkog blaženika fra Serafina Glasnovića Kodića, autora prof. Dragutina Glasnovića.

Na misi je pjevao mješoviti pjevački zbor »Janjevo«, čijim članovima su se pridružili bivši članovi dječjeg zbora »Bijeli anđeli« iz Janjeva. Nakon mise održan je i kraći koncert, a gosp. Zvonimir Ancić je, uz prezentaciju, najavio izdavanje monografije povodom 50. obljetnice »Bijelih anđela«, koji su pjevali i pred sv. papom Pavlom VI.

Napišite komentar

NAJAVE

Nedavno objavljeno

Pratite nas

Najnoviji video