Slavlje prvih Zavjeta hrvatskih kapucina

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

U svetištu-bazilici Santa Maria della Guardia (Tortona, Italija) na 23. nedjelju kroz godinu, 9. rujna, dvanaest novaka iz Italije, Slovenije i Švicarske položili su prve (privremene) zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti u Redu manje braće kapucina te su tom prigodom javno obećali da će nastojati vjerno opsluživati Evanđelje po uzoru na sv. Oca Franju iz Asizija.

Za Hrvatsku kapucinsku provinciju prve zavjete položili su: fra Marko Nedić iz župe Uznesenja BDM u Tolisi (BiH), fra Dario Tolić iz župe sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu (Sesvete) te fra Mislav Šebečić iz župe sv. Leopolda B. Mandića u Zagrebu (Dubrava).
Svečanu Misu predvodio je kustos iz Švicarske u zajedništvu s provincijalima iz Italije (Milano, Venezia, Bologna), Slovenije i Hrvatske te drugom braćom kapucinima i svećenicima pristiglih sa svih strana upravo za ovaj veliki i radosni događaj.
Obredu zavjetovanja prisustvovali su i članovi obitelji samih zavjetovanika te njihovi prijatelji kao i domaći vjernici.
Sam obred polaganja zavjeta uslijedio je nakon Evanđelja činom prozivanja kandidata, a nastavio se nakon prigodne homilije. Trojica hrvatskih kandidata svoje prve zavjete položila su u ruke provincijala fra Jure Šarčevića koji je za ovu prigodu došao iz Rima gdje se nalazi kao član generalnog kapitula. Nakon izrečene formule zavjetovanja uslijedio je čin čestitanja kao vanjski znak pripadnosti i prihvaćanja u veliko bratstvo franjevaca kapucina. Potom je novim članovima Reda magistar novaka fra Ugo Secondino uručio nove Konstitucije.
Uz provincijala fra Juru od hrvatskih kapucina događaju su prisustvovali i fra Dejan Lecić, fra Tadej Fabić, fra Juro Šimić, fra Josip Stanković, fra Mario Berišić i fra Marin Berišić.