Sv. Leopold proglašen zaštitnikom onkoloških bolesnika

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

U priopćenju s plenarnog zasjedanja Talijanske biskupske konferencije u Rimu dana 15. studenog 2018., između ostaloga se navodi da je Talijanska Biskupska konferencija proglasila našeg sv. Leopolda Bogdana Mandića zaštitnikom onkoloških bolesnika.

Podsjetimo, sveti Leopold i sam je bio teški onkološki bolesnik. Nakon proslave zlatnog svećeničkog jubileja, 1940. godine, zdravlje o. Leopolda Bogdana Mandića počelo se naglo pogoršavati, gubio je na težini, sve je teže gutao hranu, bolovi su postajali sve jači. Tumor na jednjaku neumoljivo je napredovao te će naredne dvije godine o. Leopold proživjeti pretežno u postelji. Nesnosne bolove i tjelesnu slabost nadvladavao je snagom vjere te je povremeno ustajao i molio u bolesničkoj kapelici, i čak služio Misu. Nakon jedne takve molitve, 30. srpnja 1942., iznenada ga je obuzela slabost te je, nakon bolesničkog pomazanja, i umro.

Dragi naš zemljače, moli za nas, za sve naše bolesnike, osobito za one koji su potrebni Božje blizine u teškim kušnjama opakih oboljenja!