Trajni zavjeti devetorice kapucina u Milanu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

U nedjelju 1. rujna ove godine u Milanu okupilo se preko stotinu fratara kapucina i kapucinska crkva je bila prepuna vjernika, emocija, pjesme i slavlja. Uzrok ovog slavlja i tolikog broja ljudi su bila devetorica naše braće kapucina koja su trajno odgovorila na  Kristov poziv; slijediti evanđelje živeći po primjeru svetog Franje; među njima je i naš brat Josip Stanković.

Svečano misno slavlje, kojemu su prethodile višednevne pripreme, započelo je svečanom procesijom, a slavlje je predvodio provincijal Lombardije fra Sergio Pesenti dok su provincijali ostalih provincija sjeverne Italije koncelebrirali, a među njima i naš brat i provincijal fra Jure Šarčević. Euharistijsko slavlje je bilo svečano, dostojanstveno i vrlo dirljivo, pogotovo u dijelu obreda polaganja zavjeta, molitve i pjevanja litanija nad zavjetovanicima te bratskog zagrljaja svih prisutnih fratara kao vidljivim znakom prihvaćanja zavjetovanika u bratstvo kapucina. U tim trenucima vidjela se jedna posebna radost čak i u obliku suza, pogotovo među članovima njihovih obitelji koje su došle biti uz njih ove prekrasne nedjelje.

Po završetku misnog slavlja bilo je mnogo osmijeha, suza, fotografiranja, čestitanja i grljenja, nakon čega smo se svi uputili u samostanski vrt u kojem smo, nakon duhovne okrjepe u euharistijskom slavlju, imali i tjelesnu okrjepu koja nam je tog toplog popodneva itekako bila potrebna. Bilo je jako lijepo vidjeti mnoga lica koja su došla iz raznih krajeva, ne samo Italije ili Hrvatske, nego i cijele Europe a čak i šire. Naime, među devetoricom zavjetovanika jedan je iz Angole, jedan iz Benina, jedan sa Zelenortskih otoka, jedan iz Bjelorusije, četvorica su Talijani, i naš šećer na kraju, dragi brat Josip; tako da su već samo njihove obitelji, rodbina i prijatelji unijeli jednu veselu raznolikost u naš samostanski vrt. Uz njih su bili i Frama te OFS iz našeg samostana u Milanu, ali i svi vjernici su bili pozvani i zaista dobrodošli proslaviti s nama, pozdraviti stare prijatelje, ali i steći nove. Ukratko, bilo je to kao na obiteljskim proslavama važnih događaja, samo na puno većoj razini.

Za kraj pozivam sve vas da se priključite i molitvom podržite našu braću koja su ove nedjelje dala zavjete, sve nas u Milanu, postulante, a posebno naše novake koji se spremaju dati svoje prve privremene zavjete 7. rujna u Tortoni, među kojima je i naš brat Mišo Biskup. Budimo zajedno u molitvi i stavljamo se pod zagovor svetog Franje i svete Klare, kao i našeg zaštitnika svetog Leopolda.

Mir i dobro! 

Fra Mislav Šebečić