U DUBROVNIKU PREMIUO FRANJEVAC KAPUCIN FRA JOSIP GRIVIĆ

U DUBROVNIKU PREMIUO FRANJEVAC KAPUCIN FRA JOSIP GRIVIĆ

Za vrijeme bolničkog liječenja u Dubrovniku u jutarnjim satima dana 8. srpnja iznenada je preminuo franjevac kapucin i svećenik fra Josip GRIVIĆ.

Fra Josip je rođen 16. ožujka 1946. godine u Novom Virju od roditelja Mate Grivića i Marije rođene Podravec. Kršten je u župi svetog Martina u Virju 19. ožujka 1946. Osnovnu školu polazio je u Drenovici, a 7. i 8. razred u Zagrebu. Prva dva razreda gimnazije završio je u ”Serafskoj srednjoj školi za spremanje svećenika” u Osijeku, a nakon odsluženja vojnog roka, preostala dva u Franjevačkoj gimnaziji u Splitu (Poljud). Maturirao je 1969. godine kao kandidat franjevaca kapucina. Ujesen iste godine započinje studij teologije na KBF-u u Zagrebu i završava ga 1975. bez obveze primanja svećeničkog reda. Sve do 1991. godine živio je i radio s roditeljima na obiteljskome imanju. Potom ponovno ulazi u Red manje braće kapucina u Dubrovniku gdje započinje novicijat. Prve zavjete polaže 19. studenoga 1992., a doživotne u Rijeci 20. kolovoza 1995. Godine 1993. diplomirao je na KBF-u u Zagrebu, te radio kao vjeroučitelj OŠ u Dubrovniku. Za đakona je zaređen u Novom Virju 27. kolovoza 1995. a za svećenika u dubrovačkoj katedrali 17. ožujka 1996. Uobičajenu mladu misu proslavio je u rodnom Novom Virju 1. svibnja iste godine. Od jeseni 1996. boravi u kapucinskom samostanu svetog Josipa u Karlobagu gdje radi kao vjeroučitelj u tamošnjoj OŠ. U istom samostanu obavlja službu župnog vikara, a 2003. godine postaje tamošnjim gvardijanom. Od 2008. godine djeluje u samostanu Gospe Lurdske u Rijeci kao ispovjednik. Godine 2011., nakon preuzimanja nove prisutnosti braće kapucina na području Sisačke biskupije (župa Topusko) tamo je imenovan za župnog vikara i bolničkog kapelana. U jesen iste godine imenovan je župnikom i gvardijanom u Karlobagu te upraviteljem župa Lukovo Šugarje, Cesarica i Prizna. Godine 2017. namješten je za člana samostanske zajednice Gospe od milosrđa u Dubrovniku za misnika i ispovjednika te samostanskog kroničara. Dana 5. kolovoza 2021. u rodnoj župi Novo Virje proslavio je 25 obljetnicu misništva na kojoj je propovijedao preč. Krunoslav Kefelja dekan Đurđevačkog dekanata.

Bavio se istraživanjem prošlosti svoga rodnog kraja o čemu je na koncu napisao i tri knjige: Novo Virje (2002.), Školstvo Novog Virja (2006.) i Stjepan Čadoić – život i djelo (2007.).

Sprovod pok. fra Josipa bit će u utorak, 11. srpnja, u Dubrovniku.

Počivao u miru Božjem!

 

 

Skip to content