U Rijeci predstavljen program proslave Gospe Lurdske

Home / Vijesti / U Rijeci predstavljen program proslave Gospe Lurdske
U Rijeci predstavljen program proslave Gospe Lurdske

U kapucinskom samostanu Gospe Lurdske u Rijeci 27. siječnja 2020. na tiskovnoj konferenciji najavljen je program obilježavanja 28. svjetskog dana bolesnika i proslava blagdana Gospe Lurdske.

Program su predstavili predsjednica Organizacijskog odbora dr. Asja Valković – Mika, član Organizacijskog odbora Riječke nadbiskupije mons. Nikola Uravić te gvardijan i župnik kapucinskog samostana i župe Gospe Lurdske fra Eugen Pavlek OFMCap. Organizatori događaja su Riječka nadbiskupija, Klinički bolnički centar Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Dom zdravlja PGŽ, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Medicinska škola u Rijeci. Pokrovitelji događaja su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Poruku pape Franje za 27. svjetski dan bolesnika: “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti” (Mt 11, 28), predstavio je mons. Nikola Uravić. Istaknuo je da Sveti Otac na početku upućuje na našega Gospodina Isusa Krista koji daje utješnu riječ i poziva: “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti” (Mt 11, 28). Isusova riječ želi probuditi vjeru, dati nadu i pruža svoje milosrđe kao onaj koji je i sam prošao patnju. Mons. Uravić u nastavku je naglasio da su bolesnici osobe koje imaju svoje dostojanstvo i kojima se uvijek može pomoći – u krajnjem slučaju i samo lijepom riječju i lijepom gestom.” Papina poruka upućena je prvenstveno bolesnima, ili kako Papa kaže onima na rubu, zatim zdravstvenim djelatnicima i političarima. Zdravstvenim djelatnicima u smislu da je ljudski život svet i da ga treba štititi od začeća do smrti. Bog je jedini gospodar života pa tako mora biti daleko i svaka pomisao od eutanazije ili bilo koji drugi način da se umanji dostojanstvo čovjeka i njegovo pravo na život.”

Kada govori političarima, Papa upozorava na situacije u mnogim zemljama koje se nalaze u ratnim okolnostima. U takvim okolnostima napada se na zdravstveno osoblje kao i prostore namijenjene za skrb o ranjenicima i bolesnicima. Također, tu je i pitanje supsidijarnosti i solidarnosti jer mnogi zbog siromaštva mogu biti uskraćeni za zdravstvenu pomoć. To se ne bi smjelo događati jer svakome treba biti omogućena zdravstvena skrb, poručio je mons. Uravić. Na kraju je kazao da Papa svoju poruku završava riječima zahvale volonterima koji se stavljaju u službu bolesnima, nadoknađujući nerijetko strukturne nedostatke te odražavajući – svojim djelima nježne ljubavi i bliskosti – sliku Krista Dobrog Samarijanca.

Program obilježavanja Svjetskog dana bolesnika u Rijeci će početi 4. veljače tribinom „Milosrđe: Sebedarje iz ljubavi”. Tribina će se održati u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci s početkom u 19 sati i o temi će govoriti izv. prof. dr. sc. Nikola Vranješ, Snježana Juričić, dipl. med. tehn., s. Daniela Orbanić, ravnateljica hospicija „Marija Krucifiksa Kozulić” i s. Mirjam Jerković, ravnateljica Doma za osobe s demencijom. U umjetničkom dijelu programa nastupit će vokalna skupina KUD-a „Zvir” iz Jelenja pod vodstvom maestra Davora Juretića, prof., najavila je dr. Asja Valković Mika.

Tim povodom riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će misu za bolesnike, starije, nemoćne, medicinsko osoblje, zdravstvene ustanove, škole i sve vjernike u utorak 11. veljače u crkvi Gospe Lurdske na Žabici. Dan kasnije, 12. veljače riječki nadbiskup predslavit će misu u Domu za starije osobe „Kantrida” u 10.30 sati, dok će misno slavlje u četvrtak 13. veljače u 11.30 sati u Psihijatrijskoj bolnici Lopača predvoditi vlč. Đulijano Trdić, dr. med. mr. dubinske psihologije. O smislu obilježavanjem Svjetskoga dana bolesnika dr. Asja Valković Mika poručila je da se ovime upućuje snažna poruka. Pozvala je sve ljude, bez obzira na vjersku pripadnost, da se osvrnu na ljudske patnje. „Opredjeljenost za bolesnog čovjeka trebamo pokazati i dokazati samo ljubavlju. Trebamo praštati drugima jer vjerojatno ne znaju ili ne žele znati što čine. Obilježavanje Svjetskog dana bolesnika dobra je prilika da razmislimo o značenju davanja najpotrebnijima, što nas čini boljima i radosnijima, jer bez radosti nitko ne može živjeti. Za tom unutarnjom radošću trebamo težiti svaki dan.”

Gvardijan i župnik fra Eugen najavio je program proslave blagdana Gospe Lurdske koji će započeti devetnicom 2. veljače. Prvih šest dana devetnicu u 19 sati vode fratri kapucini, a posljednja tri dana o. Vatroslav Halambek koji će predslaviti i svečano euharistijsko slavlje na sam blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače u 19 sati. Toga dana mise će se slaviti i u: 7.30, 10 i 12 sati. Na kraju, fra Eugen je najavio da će pod misom koju će u 12 sati predvoditi riječki nadbiskup mons. Devčić u suslavlju sa svećenicima grada Rijeke, vjernicima koji su bolesni biti podijeljen sakrament bolesničkog pomazanja.

Skip to content