Ususret proslavi 400 godina kapucina u Zagrebu (1618.-2018.)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Samo malo boljim poznavateljima povijesti grada Zagreba poznato je da smo mi franjevci kapucini imali svoj samostan na Gornjem Gradu (Griču); da je on osnovan 1618. te da su iz njega fratri protjerani odlukom cara Josipa II. 1788. godine. Taj naš prvotni samostan kasnije je, 1805. godine, kupila Zagrebačka županija, a potom je prešao u privatne ruke. Na koncu ga je Ludovik pl. Patačić (1792.-1851.) dao srušiti kako bi mogao sagraditi svoju palaču (1826.), a od samostanskog vrta dao je napraviti perivoj, danas Park Grič (prije par godina na tom lokalitetu vršena su određena arheološka iskapanja i cijeli Park danas je nanovo uređen i otvoren za javnost).

Inače, u Zagreb smo došli na poziv Hrvatskog sabora. Od samog osnutka pa do raspuštanja, u samostanu su djelovali brojni kapucini koji su zauzeto djelovali na duhovnom i kulturnom planu grada Zagreba (npr. Štefan Zagrebec i Juraj Maljevec).

Budući da o. g. pada Jubilej 400. godina od dolaska franjevaca kapucina u Zagreb, naša Hrvatska kapucinska provincija odlučila je ovu visoku obljetnicu obilježiti znanstvenim i međunarodnim simpozijem 12. i 13. listopada. Nadamo se da će nas predviđena predavanja upoznati s brojnim stvarima i detaljima o toj našoj prošlosti, a o kojoj za sada malo tko išta pouzdano znade!

Uz znanstveni simpozij, želja nam je i jednom spomen pločom obilježiti mjesto na kojem je bio kompleks samostana sa crkvom posvećenom na čast Bezgrešnom začeću BDM. I na koncu, kao svojevrsni doprinos ovom Jubileju bit će i postavljanje prigodnim zvona na novoj Crkvi sv. Leopolda u Gornjoj Dubravi.

Proslava ove visoke obljetnice naše kapucinske prisutnosti u Zagrebu bit će zaključena svečanom sv. Misom koju će 14. listopada, a početkom u 10,00 sati, predvoditi kardinal Josip Bozanić.