Vikend u samostanu za zvanja

Home / Vijesti / Vikend u samostanu za zvanja
Vikend u samostanu za zvanja

U našem zagrebačkom samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića od 3. do 5. srpnja 2020. održan je vikend-susret za mladiće koji razmišljaju o duhovnom pozivu. Na ovom orijentativnom susretu uglavnom su sudjelovali mladići koji više-manje razmišljaju o duhovnom pozivu (svećeničkom i/ili redovničkom) kao i oni koji su se izbližega željeli upoznati s našim franjevačko-kapucinskim načinom života.

Prvoga dana, 3. 7., nakon okupljanja zakazanog do 16,00 sati, imali smo zajedničku Večernju molitvu (18,00 h) i večeru (20,00 h) s fratrima iz kuće. Nakon večere prema unaprijed utvrđenom programu (21,00 h) uslijedilo je upoznavanje sudionika s programom susreta, ali i međusobno upoznavanje u kojemu je svaki od sudionika ukratko predstavio svoj dosadašnji tijek života kao i glavnu motivaciju za dolazak na ovaj susret.

Subota, 4. 7., bila je poprilično dinamična već od samoga jutra. Nakon ustajanja i zajedničke molitve božanskoga Časoslova (6,45 h) i doručka (8,00 h), dečki su imali priliku poslušati predavanje fra Dejana s temom Poziv kroz biblijske osobe. Nakon pauze i kratke okrjepe u 11,00 h uslijedilo je drugo predavanje na temu: Čovjek treba Boga, a Bog treba ljude. Prijepodne smo zaključili molitvom Časoslova (12,00 h) te objedom (12,30 h). Poslije ručka uslijedio je predavanje o Daru i milosti duhovnog poziva kojega je održao bogoslov fra Mario Berišić. Nakon toga bilo je, s početkom u 17,00 h misno slavlje te Klanjanje pred Presvetim. U večernjim satima, nakon izmoljene večernje molitve Časoslova (18,00 h) uslijedilo je zajedničko druženje (20,00 h) s našim postulantima i bogoslovima u samostanskom vrtu uz prigodni roštilj fra Marija Berišića.

Nedjelja, kao posljednji dan boravka mladića, bila je rezervirana za nešto laganiji tempo. Nakon jutarnje molitve (7,30 h) i doručka (8,00 h) fra Dejan i postulant Robert iznijeli su osobno svjedočanstvo o svome odgovoru Gospodinu na njegov poziv u redovništvo i svećeništvo. I u ovoj prigodi se pokazalo da su osobna svjedočanstva jako korisna zato što nas suočavaju s istim ili sličnim životnim situacijama te da drugome mogu biti na poticaj da se ne boji odgovoriti na određeni životni poziv. Kruna susreta ovih dana bilo je misno slavlje sa župnom zajednicom u 11,00 sati koje su predslavili fra Dejan Lecić i fra Juro Šimić. Nakon zajedničkog objeda i fotografiranja mladići su se vratili svojim kućama na daljnje razmišljanje na koji ih životni poziv Gospodin poziva. Sve njih preporučujemo u Vaše molitve.

Dojmovi nekih sudionika:

Hvala vam na lijepoj i dobroj organizaciji! Bilo mi je lijepo vidjeti mlade koji svoje slobodno vrijeme provode u molitvi, razmišljanju i pokušaju otkrivanja gdje ih to Gospodin poziva. Isto tako, bilo je lijepo i poticajno slušati one koji su već nekad bili pozvani, a koji sada nama pomažu dublje shvatiti što, gdje i kako nama Gospodin progovara. Zahvalan sam što sam bio dio ovoga susreta, što sam upoznao odlične dečke, fratre kapucine. Za mene ono najvažnije: svoju budućnu braću! (M. Š.)

****

Želim se zahvaliti franjevcima kapucinima koji su mi omogućili da sudjelujem na ovome susretu. Kroz razgovore i svjedočanstva koja smo slušali jedna posebna riječ mi se urezala u pamćenje: ne boj se! Riječ koja me je i potaknula da se ohrabrim i krenem ususret Gospodinu!

Želim započeti nešto novo i bolje u svome životu. Bog me je ohrabrio da krenem za onim što najviše želim i volim: da Mu služim. Možda ću u nekim trenutcima i biti teško zato jer se moram pokrenuti, ali se u isto vrijeme nadam da će mi Bog dati snage za važne odluke koje moram preuzeti za svoj život. Nakon dužeg vremena sam napokon upoznao sebe, shvatio sam što moje srce istinski želi. Kroz ova tri dana shvatio sam za čime moje srce već duže vrijeme čezne!

Više se ne brinem i ne strahujem zato jer znam da moje molitve upravljene prema Bogu nisu bile uzaludne. On je vidio svu moju muku i čuo je vapaje mojih molitava. On je došao baš u pravi trenutak i zato od sada čvrsto vjerujem samo Njemu koji je Put, Istina i Život! (A. Ć.)

***

Moji dojmovi sa ovoga susreta su pozitivni i dobri. Aktivan sam na različite načine u crkvi pa samim time sam donekle upoznat i sa životom i djelovanjem braće kapucina. Program ovoga susreta mi se osobno svidio i ne bih ništa posebno mijenjao. Siguran sam da će mi ovaj susret biti od koristi kako bih spoznao svoj pravi životni put. Vama hvala na svemu i drago mi je to sam neko vrijeme proveo s Vama! (I. D.)

***

Dragi fratri!

Hvala vam na lijepom i sadržajem bogatom susretu. Nakon stresnoga školskog razdoblja, dobro mi je došlo da se malo povučem u molitveni život. Moja je velika želja predano služiti Gospodinu. Molite za mene kako bih uspio u tome! (B. R.)

***

Meni će osobno ovaj susret ostati u lijepoj uspomeni. Posebno mi je drago što sam upoznao neke bogoslove i svećenike koji su jako dobri i spremni na razgovor. Bilo mi je lijepo slušati fratre koji su i sami prolazili sličnim putem na kojem se i mi sada nalazimo! (L. P.)

***

Organizatori susreta su se, doista, trudili da nas lijepo ugoste i da nam puno toga reknu o duhovnom pozivu. Meni su osobno prenijeli puno korisnih informacija. Bilo bi dobro kada bi može i više puta na godinu organizirali ovaka susret! (D. Š.)

Skip to content