Zlatna misa fra Josipa Vizjaka u Varaždinu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Franjevac kapucin fra Josip Vizjak proslavio je 50. godišnjicu svećeničkog ređenja u nedjelju 26. srpnja 2020. godine u crkvi Presvetog Trojstva u Varaždinu.

U misnom slavlju sudjelovali su osim zlatomisnika, provincijal hrvatskih kapucina fra Jure Šarčević, fra Vjekoslav Kocijan OFM, mladomisnik iz župe sv. Vida vlč. Lovro Biškup, fra Krsto Hrženjak iz zagrebačkog kapucinskog samostana sv. Mihaela, mjesni gvardijan fra Mijo Šarčević, fra Ante Kukavica iz samostana sv. Josipa u Karlobagu te dugogodišnji župnik fra Bono Zvonimir Šagi

Propovijedao je župnik i vikar samostana fra Mirko Kemiveš koji je istaknuo važnost slavljenja obljetnica. Obljetnice su snažan znak vjernosti i ustrajnosti u današnjem vremenu izranjenom nevjerama i nestabilnostima života i poslanja. 50 godina svećeništva fra Josipa propovjednik je usporedio s prispodobama o Kraljevstvu nebeskom (Mt 13, 44 – 52). Poput čovjeka iz evanđelja, i pater Joža pronašao je svoje blago, prodao sve što je imao i kupio njivu, svoj dragocjeni biser koji mu je podario radost redovničkog i svećeničkog života i naviještanja Božje Riječi. Jubilej misništva – 50 godina života i rada fra Josipa postalo je pravom prispodobom čovjeka domaćina koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.

Fra Josip Vizjak, rođen 29. siječnja 1943. u Gojancu (Varaždin, župa Vidovec), od oca Franje i majke Marije rođ. Osredek. Potječe iz obitelji u kojoj je bilo šestero djece. Četiri razreda OŠ pohađao je u Vidovcu, a kasnije je više razrede nastavio u Varaždinu. Prva dva razreda gimnaziju pohađao je kod kapucina u Osijeku (”Serafska srednja škola”), a druga dva razreda na Kaptolu – kod franjevaca – u Zagrebu. U novicijat Manje braće kapucina stupio je u Vipavskom Križu u Sloveniji 19. kolovoza 1960. Prve redovničke zavjete položio je 20. kolovozua 1961., a doživotne u Zagrebu 4. listopada 1967. Na Teološki fakultet u Zagrebu upisao se 1965. godine. Za đakona je zaređen 12. travnja 1970., a za svećenika 28. lipnja 1970. u zagrebačkoj katedrali. Svoju tzv. Mladu misu proslavio je u rodnom Vidovcu 26. srpnja 1970. Nakon ređenja svećeničku službu vrši pri kapucinskom samostanu Presvetog Trojstva u Varaždinu, gdje mu je povjerena služba župnog vikara pri župi sv. Vida. Od 1986. obavlja službu bolničkog kapelana u varaždinskoj bolnici. I nakon navršene 75 godine života nastavio je svoju službu bolničkog kapelana i župnog vikara u župi sv. Vida. Pri samostanu i župi sv. Vida obnašao je sve pastoralne službe: župni vikar, kateheta, ispovjednik, propovjednik, školski kateheta, samostanski poglavar (gvardijan), samostanski vikar. U nekoliko navrata bio je i na razini Provincije definitor, odn. savjetnik u upravi Provincije.

Svečanost proslave Zlatne mise uzveličao je svojim pjevanjem domaći župni zbor ”Božji narod” koji su na kraju izveli prigodni program pjesama i recitacija kojim su izrazili zahvalnost svih župljana fra Josipu na njegovom 50. godišnjem služenju pri samostanu Presv. Trojstva i župi sv. Vida u Varaždinu. Svoju zlatnu misu pater Joža je još svečano proslavio i 19. srpnja u svojoj rodnoj župi Vidovec.